Zangers en musici in een ei

Geplaatst op zaterdag 16 mei 2009 @ 16:00 , 772 keer bekeken

Zangers en musici in een ei is een schilderij van een navolger van Hieronymus Bosch, dat zich in het Palais des Beaux-Arts de Lille in de Franse stad Lille bevindt.

 Voorstelling           
Het stelt een zingend gezelschap in een ei voor. Het gezelschap vormt als het spyware de dooier van het ei. ' Dooi ' is van een Middelnederlands woord voor zot. Ook van Pieter Bruegel de oude een dergelijke voorstelling bekend is getiteld de drinkende zot in een ei. [1] het werk is dus een hekeling van dwaas gedrag en een afwijzing van vermaak. De ooievaar en de duiventil symboliseren ontucht, terwijl de aal, hangend aan een boomtak, verwijst naar een soort bier (denk aan het Engelse ale). De hele voorstelling is vergelijkbaar het narrenschip en de alleen als kopie bewaard gebleven Pretmakers in een mossel op zee en de blauwe schuit, waar eveneens laveloos gedrag aan de kaak wordt gesteld. Eén van de zangers, in de grijze pij, gaat zo op in zijn gezang, dat hij niet merkt dat hij bestolen wordt, op dezelfde manier als één van de figuren in de goochelaar.
 
Hieronymus Bosch. Zangers in het ei. Pen en bruine inkt op papier (?). Berlijn, Kupferstichkabinett.

 toeschrijving en datering
Hoewel het werk in de stijl van Bosch geschilderd, is het niet van de meester zelf. Een belangrijke aanwijzing hiervoor zijn de inschriften in het opengeslagen boek. Hierin geest noten en teksten van een lied van de koormeester van Karel V, Thomas de Crecquillon, uit 1549. Vroeger dacht mannen dat het hier ging om een kopie naar een verloren gegaan origineel van Bosch; zo omschreef de Duitse kunsthistoricus Max Friedländer het als "een oude kopie". Tegenwoordig is mannen voorzichtiger en denkt mannen dat het mogelijk gebaseerd op een tekening van Bosch voldaan hetzelfde onderwerp in het Kupferstichkabinett in Berlijn.

 Of andere versies
Het werk bestaan op zijn minst twee of andere versies van. Het eerste, dat zich in een privéverzameling in Parijs bevindt (voorheen verzameling baron de Montalba, Senlis), is mogelijk geschilderd deur Gielis Panhedel toen deze werkzaam in het atelier van Bosch. [2] het tweede, dat zich in een privéverzameling in Bazel bevindt was, bevat in gotische letters het opschrift "Hieronymus bosch inven [het]" (Hieronymus Bosch heeft dit bedacht). [3]

Herkomst
Het werk werd in de 1890 voor 400 franks deur het Palais des Beaux-Arts de Lille gekocht van een zekere Morhange, een kunsthandelaar van - verzamelaar uit Parijs.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

Susan- starstarstarstarstar

Jeroen Bosch is. s'Hertogenbosch meest beroemde kunst schilder. Zijn bekenste is natuurlijk (DE TUIN DER LUSTEN). kom eens lang en less alles over deze schilder.